Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις 2017

Το Φεστιβάλ γεύσεων του αθηνοράματος σας περιμένει 5, 6 & 7 Μαΐου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, για να γνωρίσετε, να δοκιμάσετε και να αγοράσετε εκλεκτά προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών.

Μάθε περισσότερα

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, Άνοιξη 2015
8, 9 και 10 Μαΐου
Tεχνόπολις Δήμου Αθηναίων
 

Φαγητό και ποτό στο Φεστιβάλ

Πιστό στο ανοιξιάτικο ραντεβού του, το καταξιωμένο Φεστιβάλ Μικρών Ελλήνων Παραγωγών Ελλάδα-Γιορτή-Γεύσεις θα μα υποδεχθεί 8-10 Μαΐου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. 120 παραγωγοί, η αφρόκρεμα των γεύσεων της Ελλάδας, αλλά και ψαγμένο, ερεθιστικό street food, πολύ ποπ γλυκίσματα, παγωτό, ωραίος καφές. Χαρά και καλοπέραση στο πιο νόστιμο χάπενινγκ της Αθήνας.

Νοιώθουμε πολύ ωραία όταν ορεκτικές τσίκνες γαργαλάνε στο δρόμο τη μύτη μας. Είναι αληθινό πανηγύρι να αφήνεσαι στη γοητεία του street food, και να κερνάς τον εαυτό σου λιχουδιές που δεν τις περιμένεις. Γι αυτό και το φαγητό του δρόμου είναι τόσο δημοφιλές σε πολλές μητροπόλεις του κόσμου. Δεν μιλάω απλώς για χώρες φτωχές όπου καλύπτει ζωτικές ανάγκες όπως το περίφημο φαγητό του δρόμου στο Βιετνάμ, αλλά για μεγαλουπόλεις όπως η Ν. Υόρκη που το street food είναι ισχυρό κομμάτι της ταυτότητάς της, η ακόμη το εκπληκτικό χάπενινγκ «Streat Helsinki» που μαζεύει στρητφουντάδες απ όλο τον πλανήτη σε μια χαμογελαστή παρτίστικη εκδήλωση με καντίνες αλλά και εκδηλώσεις προβληματισμού και γνώσης.

Γι άλλη μια φορά λοιπόν, το ανοιξιάτικο ΕΛΛΑΔΑ-ΓΙΟΡΤΗ-ΓΕΥΣΕΙΣ συντονισμένο με τις διεθνείς τάσεις, θα στήσει γύρω από την εμβληματική καμινάδα της Τεχνόπολης ένα γιορτάσι με ψαγμένο street food που αποτελεί από μόνο του λόγο για να έρθει κανείς στο Φεστιβάλ των Μικρών Ελλήνων Παραγωγών. Το καταξιωμένο «Δειπνοσοφιστήριον» με επικεφαλής τον γνωστό σεφ Ζαν-Λουί Καψαλά καταλαμβάνει τη μια πλευρά της και κάνει παπάδες. Πρώτο και καλύτερο το αντικριστό κρέας, πεντανόστιμη προβατίνα εν προκειμένω, που θα ψήνεται μπροστά σε ανοιχτές φλόγες από τα ξύλα που θα καίγονται μπροστά τους! Φέρνουμε μ άλλα λόγια στην Τεχνόπολη την πανάρχαια, από τους Ομηρικούς κιόλας χρόνους, παράδοση που διατηρείται ακόμη ολοζώντανη στην Κρήτη. Το κρέας θα σιγοψήνεται μ αυτόν τον μοναδικό τρόπο, και θα παίρνει το άρωμα του καπνού που το κάνει ακόμα πιο προκλητικό. Η άλλη πρωτοτυπία θα είναι ένα «γκουρμέ βρώμικο» σάντουιτς. Μέσα σ ένα ωραίο χειροποίητο ψωμάκι θα μπαίνει καπνιστό σύγκλινο ψημένο ελαφρά μαζί με ομελέτα, πικάντικη κρέμμα ανθότυρου, ντομάτα, μαρούλι και δυόσμο, και κάθε δαγκωνιά είναι τόσο ερεθιστική που δεν θα μπορείς να του αντισταθείς. Αλλαγή σκηνικού τώρα με ελαφροτηγανισμένα και τραγανά θαλασσινά- αθερίνα, γαρίδα και καλαμαράκι δηλαδή- με πέστο ρόκας, που δεν θα καταλαβαίνεις το πως αλλά θα τα τρως σαν πασατέμπο. Και φυσικά από αυτό το ρεπερτόριο δεν θα λείπουν τα περίφημα, signature σπεσιαλιτέ του «Δειπνοσοφιστηρίου», τα λιλιπούτεια μυρωδάτα κασιώτικα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, ρύζι, κυμά που θα σερβίρονται ζεστά μαζί με δυοσμάτη σάλτσα γιαουρτιού. Στην άλλη πλευρά της καμινάδας τώρα θα έρθει να παρκάρει το 3μερο του Φεστιβάλ η μοναδική καντίνα «Food truck» του αστροφυσικού και ταξιδευτή Γιώργου Γληνού. Τζιτζί την έχει κάνει διακοσμημένη σε ρετρό στυλ με ένα pin up girl στην πόρτα και ιχνογραφημένα μανιτάρια, ντομάτες, σκόρδα, κολοκύθες και λεμονάκια γύρω από το «παράθυρο», και από πάνω του γραμμένη την προτροπή « Μην αφήνεις τα ωραία πράγματα να σε προσπερνούν». Δίπλα του, μια κυρία θα ψήνει στο ανατολίτικο μεταλλικό σατς τα αραχνοΰφαντα φύλλα περέκ και ο Γιώργος θα φτιάχνει πεντανόστιμους γκιουζλεμέδες, ήτοι έδεσμα με λογής-λογής παρελκόμενα μέσα στις ανάλαφρες πίτες, που τα αφήνουν να εκφραστούν. Να σας δώσουμε μερικές ιδέες για το ποιες είναι οι γεύσεις που θα μπορείτε να δοκιμάσετε; Με μπαχαράτο κιμά λαχματζούν και φρέσκα μυρωδικά^ με κασέρι ΠΟΠ Μυτιλήνης, σουτζούκι αρμένικο του Μιράν ή παστουρμά και ένα αβγό μάτι,^ με πατατοσαλάτα και κρεμμύδι, μουστάρδα, τζίντζερ, μπούκοβο, ξίδι, λαδολέμονο, μυρωδικά. Όλα αυτά από το καθημερινό μενού, αλλά υπάρχουν και νέες γεύσεις σαν κι αυτήν με scrambled eggs, σολομό και τυρί Philadelphia, η ακόμη με τα υλικά του ντάκου!

Ενώ αυτά συμβαίνουν στην καμινάδα, δύο ξεχωριστοί χώροι αναψυχής με τις καρέκλες και τα τραπεζάκια τους, θα μας περιμένουν με τους δικούς τους γλυκούς πειρασμούς. Στο Προαύλιο Β΄ ο στενός συνεργάτης του «Δειπνοσοφιστηρίου», ο αγαπημένος ζαχαροπλάστης Διονύσης Αλέρτας, θα ετοιμάζει γκουρμέ μαλλί της γριάς με άρωμα βανίλιας Μαδαγασκάρης και πορτοκάλι παρακαλώ, αλλά και λαχταριστούς λουκουμάδες πασπαλισμένους με ζάχαρη, μέλι και καρύδια. Απέναντι από το Κτίριο 2/Δεξαμενές Καθαρισμού θα στήσει την έδρα της η «Πάβλοβα- Ότι Καλύτερο» προσφέροντας ποικιλία από τις περίφημες πάβλοβες της σε ιδιαιτέρως προκλητικές γεύσεις(κάστανο, σοκολάτα, φράουλα, μόκα, λεμόνι) . Η γκάμα των ειδών της θα συμπληρώνεται με χωριάτικες τυρόπιτες και χορτόπιτες, παγωτά του Βενέτη και ωραίο καφέ.

 

Με την υποστήριξη και τη συμμετοχή των μαθητών και των καθηγητών της σχολής «Chef d'Oeuvre»

 

Food Truck

Ο Γιώργος Γληνός, με επιστημονική παιδεία Φυσικού, είναι ένας ανήσυχος άνθρωπος. Η αγάπη του για το ταξίδι και το φαγητό τον οδήγησε μέσα από τις ατραπούς της σκέψης στην απόφαση να βάλει την γευστική ποιότητα σε τέσσερις ρόδες. Το Food Truck είναι, όπως αρμόζει σε ένα ταξιδευτή, μία καντίνα χωρίς σταθερό πόστο που κάνει μία ποιοτική πρόταση γρήγορου φαγητού με ελληνικές ρίζες. Στο Φεστιβάλ θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε και να απολαύσετε ποντιακούς γκεζλεμέδες που θα σας κάνουν μόνιμους followers του Food Truck στις περιπλανήσεις του στην Αθήνα.

 

Δειπνοσοφιστήριον

Οι ρίζες του Δειπνοσοφιστήριου βρίσκονται στο εντευκτήριο-εστιατόριο του πολιτιστικού κέντρου «Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα» στο οποίο ο Τάκης Χριστοφιλέας (ψυχή του Δειπνοσοφιστήριου) υπήρξε ιθύνων νους και αξιοποίησε τις απόψεις του για το καλό φαγητό και την ελληνική παράδοση. Το Δειπνοσοφιστήριο με επικεφαλής chef τον εξαιρετικά ταλαντούχο Ζαν-Λουί Καψαλά είναι ένας αξιόπιστος χώρος αναζήτησης και παραγωγής ποιοτικών γεύσεων και street food πρόταση που θα σας εκπλήξει.

 

Chef d'Oeuvre: Η Σχολή των Μεγάλων Σεφ

Η Chef d'Oeuvre (www.chefdoeuvre.gr) ,είναι η πρώτη και μεγαλύτερη Σχολή στην Ελλάδα, αποκλειστικά εξειδικευμένη στη Γαστρονομική Εκπαίδευση, με σύγχρονη φιλοσοφία εκπαίδευσης, η οποία καθοδηγεί, διαμορφώνει και πλάθει μελλοντικούς επαγγελματίες με υψηλούς στόχους, σε ένα διεθνές περιβάλλον που αποδέχεται την γαστρονομία ως δείγμα πολιτισμού και δημιουργίας!Στα 21 χρόνια λειτουργίας της (1994-2015), έχοντας κατακτήσει την ελληνική και διεθνή αναγνώριση, συνεχίζει να εγγυάται στους σπουδαστές της την πιο σύγχρονη, ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ταυτόχρονα την επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία τους, στις ειδικότητες:

  • Επαγγελματική Μαγειρική
  • Επαγγελματική Ζαχαροπλαστική
  • Αρτοποιία
  • Επαγγελματικό Μπαρ
  • Διοίκηση Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (F & Β Μanagement)

Η Σχολή Επαγγελματικής Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής Η Chef d'Oeuvre συμμετέχει ενεργά και στελεχώνει με σπουδαστές της το Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Γευστικού Πολιτισμού “Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις”, 8-10/5/2015, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Η Η Chef d'Oeuvre στηρίζει θερμά με τους σπουδαστές της και πλαισιώνει με επαγγελματισμό το πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων γαστρονομικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, αναδεικνύοντας τον πλούτο των ελληνικών γεύσεων και τα προϊόντα των ελλήνων παραγωγών.