Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις 2017

Το Φεστιβάλ γεύσεων του αθηνοράματος σας περιμένει 5, 6 & 7 Μαΐου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, για να γνωρίσετε, να δοκιμάσετε και να αγοράσετε εκλεκτά προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών.

Μάθε περισσότερα

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, Άνοιξη 2015
8, 9 και 10 Μαΐου
Tεχνόπολις Δήμου Αθηναίων

Εργαστήρια γεύσης

Μια σειρά από πρωτότυπες γευσιγνωσίες, που στόχο έχουν να συνδυάσουν τη χαρά της απόλαυσης με τη γνώση, είναι το περιεχόμενο των Εργαστηρίων Γεύσης της έκθεσης «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, Αθηνόραμα». Το γευστικό αυτό «σχολείο» καταπιάνεται με θεματικές όπως η ποικιλία των ελληνικών τυριών, τα αλλαντικά και τα αλίπαστα, τα κρασιά και οι μπίρες που φτιάχνουν ντόπιες μικροζυθοποιίες. «Διδάσκουν» καταξιωμένοι γευσιγνώστες όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, ο Δημήτρης Αντωνόπουλος,o Αργύρης Τσακίρης και άλλοι.

 
Παρασκευή 08/05, ώρα 17:00

Μάθε τις Λευκές Εμβληματικές ποικιλίες

Aσύρτικο, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Μοσχοφίλερο, Ροδίτης ,Chardonnay• δημοφιλείς, αγαπημένες ποικιλίες που δίνουν εξαιρετικά κρασιά ανοίγουν τα χαρτιά τους. Ο μόνος Έλληνας Master οf Wine, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, μας ξεναγεί στην προσωπικότητά τους, τα αρώματα και τις γεύσεις που τις κάνουν μοναδικές, τα φαγητά που τους ταιριάζουν. Μάθετε να τις αναγνωρίζετε με κλειστά τα μάτια.
Παρουσιαστής: Κωνσταντίνος Λαζαράκης (master of wine)

 
Παρασκευή 08/05, ώρα 19:15

Κάθετη γευσιγνωσία του θρυλικού Grande Reserve Boutari

1987, 1993, 1997, 2000, 2001, 2008: Ένα γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο μέσα από παλιότερες χρονιές ενός κορυφαίου ελληνικού κρασιού. Μια σπάνια δοκιμή που μας δείχνει το εξαιρετικό δυναμικό του ξυνόμαυρου σε μια από τις πιο αρχοντικές εκδοχές του. Το Grande Reserve Boutari παλαιώνει δύο χρόνια σε δρύινα βαρέλια γαλλικής προέλευσης και δύο χρόνια σε φιάλες, αποκτώντας συναρπαστική πολυπλοκότητα. Ξεναγός μας ο επικεφαλής οινολόγος της εταιρίας Boutari, από τους πλέον έμπειρους στο χώρο της ελληνικής οινολογίας.
Παρουσιαστής: Γιάννης Βογιατζής (οινολόγος)

 
Σάββατο 09/05, ώρα 12:00

Μια σπάνια Γευσιγνωσία Καφέ με δυσεύρετα Grand Cru από Ρουάντα και Αιθιοπία μέχρι Κολομβία και Παναμά. Πώς να φτιάχνεις τέλειο καφέ φίλτρου και προβολή του εξαιρετικού ντοκυμαντέρ "A Film About Coffee"

Ο καφές έχει όπως και το κρασί τα δικά του μεγάλα Grand Cru. Δοκιμάζουμε εξαιρετικούς καφέδες από Αιθιοπία, Παναμά, Σαλβαδόρ, Ρουάντα, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, μαθαίνουμε τα μυστικά της παρασκευής του τέλειου καφέ φίλτρου("The champion's brew method") από τον πρωταθλητή του World Brewers Championship Στέφανο Δωματιώτη. Μετά την δοκιμή θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ " A Film About Coffee". Μια εξαιρετική ιστορία για τον καφέ με τον φακό του Brandon Loper να ταξιδεύει, από τον κόκκο και τα δέντρα μέχρι το φλιτζάνι.
Παρουσιαστής: Γιάννης Ταλούμης (Q grader - Taf Coffee), Στέφανος Δωματιώτης (πρωταθλητής του World Brewers Championship)

 
Σάββατο 09/05, ώρα 14:30

Μάθε να ξεχωρίζεις το καλό λάδι

Η Ελλάδα κατέχει το ρεκόρ της παραγωγής της μεγαλύτερης ποσότητας έξτρα παρθένου ελαιολάδου στον κόσμο, ξέρουμε όμως να ξεχωρίζουμε το πραγματικά καλό λάδι; Το 2014 θεωρείται μια εξαιρετική χρονιά για το ελληνικό ελαιόλαδο. Διοργανώνουμε μια πολύ διδακτική γευσιγνωσία που αποκαλύπτει τα πιο διαδεδομένα ελαττώματα του λαδιού και ταυτοχρόνως πλέκει το εγκώμιο των αρετών του δοκιμάζοντας εξαιρετικά ελαιόλαδα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Παρουσιαστές :Μαρία Κατσούλη(Professional Olive Oil Sommelier), Σωτήρης Γεωργίου(δοκιμαστής ελαιολάδου) Ηλίας Μαμαλάκης (food editor)

 
Σάββατο 09/05, ώρα 17:00

Κορυφαίες Γραβιέρες της Ελλάδας, «τυφλή» γευσιγνωσία

Μια ασυνήθιστη «τυφλή» γευστική δοκιμή σ ένα από τα πιο δημοφιλή τυριά. Ο Ηλίας Μαμαλάκης παίζει μαζί μας με εξαιρετικές γραβιέρες από Κρήτη, Νάξο, Άνδρο, Ίο, Τήνο, Αμφιλοχία, και στο τέλος κάνει τα αποκαλυπτήρια. Μια ερεθιστική εμπειρία από έναν μετρ του είδους.
Παρουσιαστής: Ηλίας Μαμαλάκης (food editor)

 
Σάββατο 09/05, ώρα 19:30

Μπίρες ελληνικής μικροζυθοποιίας-Γευσιγνωσία αλλά και Κοκτέιλ με μπίρα

Οι μικροζυθοποιίες στην Ελλάδα αναπτύσσονται δυναμικά στην Ελλάδα, ακολουθώντας ένα μεγάλο παγκόσμιο ρεύμα που ανθεί ιδιαιτέρως στην Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ποικιλία τους εντυπωσιάζει. Γευόμαστε μπίρες με μέλι και κίτρο, με ειδικές σπάνιες ποικιλίες λυκίσκου, καπνιστές, κόκκινες και άλλες πολλές. Σ’ αυτήν τη γευσιγνωσία θα μυηθούμε στα μυστικά και τις γεύσεις μερικών από τις καλύτερες και πιο αγαπημένες «μικρές» μπίρες της Ελλάδας. Παράλληλα ο διακεκριμένος bartender του «Baba au Rhum» Ηλίας Στεργιόπουλος, δημιουργεί σπέσιαλ κοκτέιλ με μπύρα, δημιουργώντας πάνω σε μια ισχυρή νέα τάση που ανατέλλει στους διεθνείς διαγωνισμούς bartender.
Παρουσιαστές: : Δημήτρης Αντωνόπουλος (δημοσιογράφος-γευσιγνώστης), Ηλίας Στεργιόπουλος(bartender «Baba au Rhum»)

 
Κυριακή 10/05, ώρα 12:00

Απ τον ανθότυρο και το ανεβατό, στο μανούρι, το ξυνοτύρι και το κατίκι (γευσιγνωσία-ξεχωριστοί τρόποι σερβιρίσματος)

Είναι πλούσια η γκάμα των λευκών τυριών και τα τελευταία χρόνια η δημοφιλία τους ανεβαίνει στην Ελλάδα. Είναι όμως και μεγάλη η γευστική τους ποικιλία. Από την ορεκτική και δροσερή ελαφράδα που μας χαρίζουν το ανεβατό, το ξυνοτύρι και το κατίκι, περνάμε στην κομψότητα του φρέσκου ανθότυρου που ωριμάζοντας η γεύση του δυναμώνει εντυπωσιακά και καταλήγουμε στη φινέτσα που έχει ραμμένη στην ούγια του το μανούρι. Γευστική δοκιμή αλλά και ιδέες σερβιρίσματος συνδυάζοντας τα τυρία με διαλεχτές μαρμελάδες και μέλια.
Παρουσιαστής: Ηλίας Μαμαλάκης (food editor)

 
Κυριακή 10/05, ώρα 14:30

Γιατί τα ελληνικά μέλια θεωρούνται τα καλύτερα στον κόσμο

Η ιδιομορφία της ελληνικής φύσης, και ο φυτικός της πλούτος με περισσότερα από 6.000 είδη και η νομαδικότητα της ελληνικής μελισσοκομίας προσφέρουν σπάνια μέλια, με μοναδικά έντονα αρώματα που οφείλουν τη δύναμή τους στα άγρια ελληνικά λουλούδια. Θα το επιβεβαιώσουμε δοκιμάζοντας μερικά από τα πιο ιδιότυπα μέλια που παράγει η Ελλάδα, όπως αυτά της φλαμουριάς, λεμονιάς, αγριοβαλανιδιάς, γλυκάνισου κ.α.
Παρουσιαστής: Νανά Δαρειώτη (αρχισυντάκτρια του περιοδικού «Αλάτι και Πιπέρι)

 
Κυριακή 10/05, ώρα 17:00

Τα πιο περίεργα τυριά της Ελλάδας

Τυρί «αρπαγμένο» σαν το ροκφόρ αλλά με ιδιότυπη ελληνική πιπεράδα (κοπανιστή) ή ακόμη καρυκευμένο με λογής-λογής μυρωδικά που κάνουν τη γεύση του να θυμίζει αυστηρό ελληνικό τοπίο (σκοτύρι Ίου), τυριά που ωριμάζουν μέσα σε οινολάσπες, σε κολοκύθα ή και σε μέλι! Είναι πολλές οι φορές που η γεύση φτάνει στα άκρα για να αγγίξει το μεγαλείο και να κερδίσει ιδιαίτερη ταυτότητα. Σ’ αυτήν τη δοκιμή μοναδικών τυριών θα διαπιστώσουμε το πώς και το γιατί.
Παρουσιαστές: Ηλίας Μαμαλάκης (food editor), Δημήτρης Αντωνόπουλος (δημοσιογράφος-γευσιγνώστης)

 
Κυριακή 10/05, ώρα 19:30

Μάθε τις Κόκκινες Εμβληματικές ποικιλίες

Αγιωργίτικο, Ξυνόμαυρο, Μανδηλάρι, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah ^ δημοφιλείς, αγαπημένες ποικιλίες που δίνουν εξαιρετικά κρασιά ανοίγουν τα χαρτιά τους. Ο οινολόγος Αργύρης Τσακίρης, ένας από τους πιο έμπειρους δοκιμαστές κρασιών στην Ελλάδα μας ξεναγεί στην προσωπικότητά τους, τα αρώματα και τις γεύσεις που τις κάνουν μοναδικές, τα φαγητά που τους ταιριάζουν. Μάθετε να τις αναγνωρίζετε με κλειστά τα μάτια.
Παρουσιαστής: Αργύρης Τσακίρης / οινολόγος