Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, Άνοιξη 2015
140 ποιοτικοί Έλληνες παραγωγοί και τα προϊόντα τους

8,9 και 10 Μαΐου 2015
Τεχνόπολη, Γκάζι

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, Χριστούγεννα 2013
HELEXPO PALACE
Παρασκευή 29/11/13
Σάββατο 30/11/13
& Κυριακή 1/12/13
αθηνόραμα

Βραβείο Κοινού

Μεγάλο το κοινό που έσπευσε με ενθουσιασμό να ψηφίσει στο φεστιβάλ τα προϊόντα που ξεχώρισε από τους 150 επιλεγμένους παραγωγούς που συμμετείχαν με αντίστοιχα περίπτερα στη μεγάλη αυτή γιορτή του «αθηνοράματος» στο Helexpo Palace στο Μαρούσι από 29 Νοεμβρίου ως 1 Δεκεμβρίου. Με αυτή τους την ψηφοφορία συμμετείχαν στην κλήρωση για να διεκδικήσουν ένα από τα δέκα καλάθια με προϊόντα του φεστιβάλ αξίας 200 ευρώ το καθένα. Οι δέκα τυχεροί θα ανακοινωθούν σύντομα στο www.athinorama.gr 

Η μουστοπιπεριά του Ναουμίδη ξεχώρισε στην πρώτη θέση και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τα υπόλοιπα προϊόντα της λίστας. Στη δεύτερη θέση ένα ατόφιο προϊόν, τα μήλα Fuji Δομοκού και στην τρίτη η γραβιέρα του Τυροκομείου Ίου.

Αναλυτικά η λίστα με τα δέκα πρώτα προϊόντα που ξεχώρισε το κοινό είναι:

1. Μουστοπιπεριά Ναουμίδη

2. Μήλα Fuji Δομοκού

3. Γραβιέρα Τυροκομείου Ίου

4. Καπνιστά Χέλια Γείτονα

5. Προσούτο Στρεμμένου

6. Τσοπανίσιο τυρί Πάνα

7. Μουχτερόν Sary

8. Αβγοτάραχο Trikalinos

9. Λικέρ μαστίχας Mastiha Shop

10. Σαλάμι αέρος Τσιανάβα


στην υπόλοιπη σειρά ξεχώρισαν:

11. Μπισκότα με βρώμη (Μπισκότο από Σπίτι)

12-13. Μέλι με πραλίνα φουντουκιού Μελίτιμον σε ισοψηφία με τη νέα μπίρα Citra της Septem

14. Μπίρα Real Ale Corfu Beer

15-16. Παστουρμάς του Μιράν σε ισοψηφία με το βουβαλίσιο γάλα του Μπέκα

17. Γλυκό κουταλιού ελιά της Πυλιακής Γης

18-19. Λουκάνικα του Μουτεβελή σε ισοψηφία με τα βότανα Organic Islands

20. Μπίρα Νήσος

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι 7 από τους παραγωγούς της δεκάδας είχαν προτιμηθεί και στην αντίστοιχη ψηφοφορία του φεστιβάλ του Απριλίου στο Γκάζι...
Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι αλμυρές γεύσεις προτιμήθηκαν και μάλιστα αρκετά τυριά και αλλαντικά ήταν στην εικοσάδα, ενώ δεν έλειψαν και ορισμένες νέες ελληνικές μπίρες από μικροζυθοποιίες. Ξεχώρισαν όμως και προϊόντα που είναι από μόνα τους ιδιαίτερα, όπως οι μουστοπιπεριές, το χέλι και το αβγοτάραχο. Σίγουρα η επιλογή του κοινού δεν ήταν καθόλου εύκολη, αφού έχοντας δοκιμάσει δεκάδες προϊόντα μέσα από 150 διαφορετικά περίπτερα αξιόλογων Ελλήνων παραγωγών, που επέλεξε με ιδιαίτερη προσοχή η γευσιγνωστική ομάδα του Umami, καλούνταν να ψηφίσουν τα τρία καλύτερα. Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν πολλά μοναδικά ελληνικά προϊόντα για τα οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι... 

Εύη Σκλατινιώτη [email protected]