Το φαγητό, το γλυκό, το ποιοτικό κρασί, οι εξαιρετικές μπύρες και τα ευφάνταστα cocktails, όλα με ελληνική σημαία, θα έχουν την τιμητική τους στο Φεστιβάλ. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, περισσότερα από 500 τ.μ. έχουν διαμορφωθεί για να προσφέρουν γευστική ποιότητα και στιγμές ξεκούρασης στους επισκέπτες.
Στο επίκεντρο του Φεστιβάλ, στην πλατεία του, θα στηθεί ένα μοναδικό γευσιγνωστικό χάπενινγκ. Πέντε διάσημοι και αγαπημένοι σεφ, ξεφυλλίζουν παλιά τετράδια, θυμούνται χαρούμενα οικογενειακά τραπεζώματα και προτείνουν τα προσωπικά τους χριστουγεννιάτικα πιάτα για να χαρούμε τις γιορτές μαζί τους, στο Εστιατόριο. Μικρές μερίδες σε πολύ γλυκιά τιμή(€????) για να τις δοκιμάσετε όλες!
Εμβληματική φυσιογνωμία της «γαλανόλευκης» γαστρονομίας, ο Λευτέρης Λαζάρου ηγείται –ως διευθυντής ορχήστρας δύο εστιατορίων, του εμβληματικού «Βαρούλκου» και του «Kool Life», και δημιουργεί διαρκώς νέα δεδομένα στη ελληνική κουζίνα βραβευμένος με αστέρι Michelin και 20 φορές με Χρυσό Σκούφο. Ο χαμογελαστός σεφ θυμάται την γέμιση της γαλοπούλας του πατέρα του^ «το κρέας της δεν μας άρεσε, τη γέμιση όμως που ήταν καταπληκτική την τσακίζαμε!»
Ο «αυστηρός» αλλά και γελαστός Γιάννης Λουκάκος άνοιξε νέους δρόμους στην ελληνική γαστρονομία δημιουργώντας το δημοφιλές «Ψωμί κι Αλάτι», την πρώτη γαστροταβέρνα στην Αθήνα, έχει τιμηθεί με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από τους Χρυσούς Σκούφους. Θυμάται τις γιορτινές μαζώξεις με φίλους του το βράδυ μετά το καθιερωμένο οικογενειακό τσιμπούσι των Χριστουγέννων, τότε που έφτιαχνε «μπέργκερ» γαλοπούλας ανακυκλώνοντας τα καλούδια της μεσημεριανής γιορτής και μαγειρεύοντάς τα με μια ωραία σάλτσα, και μας προτείνει την έξυπνη ιδέα του.
Ο Έκτορας Μποτρίνι έχει χαράξει σαφή ρότα στα νερά της ελληνικής κουζίνας τα τελευταία τρία χρόνια μελετώντας εις βάθος την τοπική κουζίνα της Κέρκυρας, και οι Χρυσοί Σκούφοι έχουν επιβραβεύσει την προσπάθειά του ανακηρύσσοντας το «Etrusco» καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας και δίνοντας στο «Botrini’s» της Αθήνας Χρυσό Σκούφο. Αναπολεί την πορκέτα κουνελιού της Ιταλίδας νόνας του που «το ξεκοκκάλιζε, το γέμιζε μυρωδικά, το έψηνε σαν ρολό^ είναι μια γιορτινή λιχουδιά που φτιάχνουν στην Τοσκάνη, είναι γραμμένη στις αναμνήσεις μου», και την μοιράζεται μαζί μας.
Ο Γιάννης Μπαξεβάνης είναι ένας από τους σημαντικότερους ανανεωτές της ελληνικής κουζίνας και έχει βραβευθεί από τους Χρυσούς Σκουφους. Έχει ψώνιο με τα άγρια χόρτα, και σήμα κατατεθέν του είναι το εξαιρετικό του χαρουπόψωμο. Θα θυμάται πάντα μια γευστική εμπειρία μετά τα χοιροσφάγια σ ένα μοναστήρι της Άνδρου^ «μου έφεραν μαλλιά αγγέλου σε πυκνό ζωμό από χοιρινό κεφάλι αρτυμένο με λεμόνι και κανέλλα^ είναι από τις πιο ωραίες γεύσεις που έχω δοκιμάσει στη ζωή μου…» και μας δίνει μετά χαράς τη συνταγή του.
Στο χριστουγεννιάτικο πιάτο του «κεντημένου», γοητευτικόυ Master Chef και executive της εταιρείας και των εστιατορίων «Ergon» αποτυπώνεται το οικογενειακό του δέντρο^ «η μάνα μου κατάγεται από τη Σπάρτη και καλιεργούσαν καστανιές, ο πατέρας μου από τη Λαμία και είχαν κυδωνιές^ η μάνα μαγείρευε λοιπόν για τις γιορτές χοιρινό με κυδώνια και κάστανα^ λουκούμι!»
Οικοδεσπότης στο ζαχαροπλαστείο θα είναι ο ιστορικός «Κωνσταντινίδης». Θα προτείνει χριστουγεννιάτικα γλυκά, το έξοχο μιλφέιγ που ανυπερθέτως πρέπει να δοκιμάσετε, και άλλα καλούδια. Σύντομα θα σας δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες.
Διαλεχτά κρασιά και μπύρες της ραγδαία ανερχόμενης ελληνικής μικροζυθοποιίας θα σας περιμένουν να τα απολαύσετε. Θα τα συνοδεύουν προσεκτικά σχεδιασμένα πλατό τυριών και αλλαντικών, που προτείνουν οι ποιοτικοί παραγωγοί που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ.
Ο mixologist Άρης Χατζηαντωνίου (Καρούλιας) θα ετοιμάσει για τους επισκέπτες του Φεστιβάλ καινοτόμα cocktails και θα δημιουργήσει απολαυστικές συνθέσεις αποκλειστικά με ελληνικά αποστάγματα και κρασιά.