Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις 2017

Το Φεστιβάλ γεύσεων του αθηνοράματος σας περιμένει 5, 6 & 7 Μαΐου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, για να γνωρίσετε, να δοκιμάσετε και να αγοράσετε εκλεκτά προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών.

Μάθε περισσότερα

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, Άνοιξη 2014
9, 10 και 11 Μαΐου
Tεχνόπολις Δήμου Αθηναίων
αθηνόραμα

Βραβείο Καινοτομίας

Εκτός από τη συσκευασία σημαντικό ρόλο στην επιτυχία ενός προϊόντος με δεδομένη ποιότητα παίζει και η καινοτόμος προσέγγιση είτε αυτή αφορά την πρώτη ύλη είτε την παραγωγική διαδικασία είτε τους οργανοληπτικούς χαρακτήρες. Όσοι παραγωγοί έχουν να προτείνουν πρωτοεμφανιζόμενα προϊόντα (έναρξη διάθεσης μετά την 1/4/2013) μπορούν αν το επιθυμούν να θέσουν υπό την κρίση της γευσιγνωστικής ομάδας του athinoramaumami τα προϊόντα τους. Και σε αυτή την περίπτωση θα βραβευτούν οι άριστοι ανάμεσα στους καλούς.

Δείτε τους νικητές >

 

Κανονισμός συμμετοχής - Διαδικασία

Α. Όσοι εκθέτες επιθυμούν να συμμετάσχουν με προϊόντα τους στο διαγωνισμό για τα «Βραβεία Καινοτομίας» πρέπει να παραδώσουν στη Γραμματεία του Διαγωνισμού (περίπτερο «αθηνόραμα» στο Κτίριο 1 -Μηχανουργείο) μέχρι δύο το πολύ προϊόντα, συνοδευόμενα από τα σχετικά πληροφοριακά δελτία και να παραλάβουν τα ανάλογα πιστοποιητικά παράδοσης.

Β. Τα προϊόντα που θα παραδοθούν πρέπει να διακρίνονται για την καινοτόμο προσέγγισή τους σε επίπεδο είτε πρώτης ύλης, είτε παραγωγικής διαδικασίας, είτε οργανοληπτικών χαρακτήρων. Τα προϊόντα θα πρέπει να έχουν σαν πρώτη ημερομηνία εμφάνισής τους στην αγορά από 1/4/2013 και μετά.

Γ. Τα προϊόντα που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα εκτίθενται στις προθήκες του περιπτέρου, στο βαθμό που το επιτρέπει ο διαθέσιμος για το σκοπό αυτό χώρος ή το προϊόν. Τα ευπαθή προϊόντα δεν εκτίθενται και θα φυλάσσονται σε ψυχόμενο θάλαμο.

Δ. Η επιλογή των προς βράβευση συσκευασιών θα γίνει από τριμελή επιτροπή. Τα ονόματα των μελών της επιτροπής και η ιδιότητα τους θα είναι αναρτημένα στο περίπτερο «αθηνόραμα».

Ε. Θα απονεμηθούν δύο (2) βραβεία (ένα χρυσό και ένα αργυρό).

ΣΤ. Ο τρόπος απονομής των βραβείων θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

ΣΗΜ.: Τα προϊόντα που θα παραδοθούν για συμμετοχή στο διαγωνισμό δεν επιστρέφονται.

 

Κριτική επιτροπή

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος είναι δημοσιογράφος(μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού Τυπου), κριτικος κρασιου & ο κυριος κριτικος εστιατοριων του περιοδικού «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ» της εταιρίας ΔΕΣΜΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ στην οποία εργάζεται από το 1987. Μέλος της κριτικής επιτροπής των «Χρυσών Σκούφων» του «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑΤΟΣ» που βραβεύουν εδώ και 21 χρόνια τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας , έχει διατελέσει σύμβουλος έκδοσης των περιοδικών «Umami”, «ΕΥ ΖΗΝ» και “Fooding”.

Είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας για την ανάδειξη των «50 Καλύτερων Εστιατόριων του Κόσμου» του Βρετανικού περιοδικού “RESTAURANTS” και επισκέπτεται τακτικά πολλά από τα κορυφαία ρεστοράν του πλανήτη. Είναι επίσης μέλος του διεθνούς γαστρονομικού κινήματος Slow Food ένω παλιότερα υπήρξε μέλος του «ΑΡΧΕΣΤΡΑΤΟΥ»(Κεντρο για την Μελέτη,Διάδοση και Ανάδειξη του Ελληνικού Γαστονομικού Πολιτισμού).

Έχει βραβευτεί από την Ένωση Ελλήνων Οινολόγων «για την προσφορά του στην ανάδειξη του Ελληνικού Κρασιού».
Είναι πτυχιούχος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης(Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχανικός) και του γαλλικού Πανεπιστημίου Paris-X Nanterre(Diplome d’Etudes Approfondies Geographie-Urbanisme).
Είναι επίσης μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ «Ελλάδα. Γιορτή, Γεύσεις» από το «Αθηνόραμα».

ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ
Ο Αλκιβιάδης Καλαμπόκης προέρχεται από την αγορά, με πλούσια εξαγωγική δράση τα τελευταία 20 χρόνια. Κατάγεται από τη Σητεία του νομού Λασιθίου, είναι πτυχιούχος της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΑΤΕΙ Κρήτης και μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Υπήρξε Πρόεδρος του Φορέα Πιστοποίησης Κρητικών Προϊόντων “CRETACERT” και έχει εκλεγεί Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης για 3 συνεχόμενες τριετίες από το 2005 έως και σήμερα. Από το Μάιο του 2011 έως το Μάρτιο του 2014 βρισκόταν στο τιμόνι του ΟΠΕ έχοντας διοργανώσει την πολύπλευρη συμμετοχή πολλών ελληνικών επιχειρήσεων στις μεγαλύτερες εκθέσεις τροφίμων - ποτών του κόσμου (ANUGA, SIAL, GULFOOD, IFE, FANCY FOOD, BIG 5 SHOW κα) με θετικά και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για τις ελληνικές εξαγωγές. Παράλληλα, έχει διοργανώσει και έχει συμμετάσχει σε πλήθος διεθνών εμπορικών εκθέσεων και επιχειρηματικών αποστολών ανά τον κόσμο (Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αυστραλία, ΗΑΕ, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.).

Για τον κλάδο των Τροφίμων-Ποτών το 2011 παρουσίασε το ενιαίο branding “Taste like Greece”, το οποίο το 2012 απέσπασε την διεθνή διάκριση Red Dot Award για το σχεδιασμό του. Είχε εντάξει στο πρόγραμμα δράσεων του Οργανισμού προωθητικές ενέργειες εντός καταστημάτων (in-store promotions), συντονίζοντας δράσεις σε μερικές από τις σημαντικότερες αγορές-στόχους. Ανάλογη βαρύτητα είχε δώσει και στον κλάδο των δομικών υλικών, επενδύοντας στο rebranding GR BUILDING του κλάδου. Είχε εντείνει επίσης τη συνεργασία του με τους κλαδικούς φορείς για την υλοποίηση ενός μεγάλου αριθμού συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, όπως το Πρόγραμμα Προώθησης Ελληνικών Ποιοτικών Οίνων σε αγορές Τρίτων Χωρών – ΚΟΑ κρασιού, το Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο για Ευρύαλα Μεσογειακά είδη (τσιπούρα – λαυράκι κλπ.) ιχθυοκαλλιέργειας, το Σχέδιο Δράσης Προώθησης Κατεψυγμένων Αλιευμάτων και το Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Εξωστρέφειας των Αθηναϊκών Επιχειρήσεων». Παράλληλα, είχε ανοίξει σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας με το ΥΠΕΞ και τους Εμπορικούς Ακολούθους για τη συνδιοργάνωση Επιχειρηματικών Αποστολών, Ενημερωτικών Εκδηλώσεων και άλλων δράσεων, με τις Περιφέρειες για την ολοκληρωμένη τους παρουσία στα μεγάλα εκθεσιακά γεγονότα, τους Συνδέσμους Εξαγωγέων, τα Επιμελητήρια της χώρας και τα Διμερή Επιμελητήρια για την διοργάνωση πολλών δράσεων που στοχεύουν στην ενημέρωση αλλά και την ενίσχυση των Ελλήνων εξαγωγέων.

Παράλληλα συμμετείχε ως βασικός εισηγητής σε επιδοτούμενα σεμινάρια που πραγματοποίησε ο ΟΠΕ σε συνεργασία με την ΕΕΔΕ και τους τρεις εξαγωγικούς συνδέσμους, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ και ΣΕΚ. Ακόμη, έχει πραγματοποιήσει πολλές εισηγήσεις σε συνέδρια και έχει διδάξει σε σεμινάρια που αφορούν στα ελληνικά προϊόντα, τη συσκευασία, το regional marketing, τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, την προώθηση των ελληνικών προϊόντων, την προσέλκυση ξένων αγοραστών κ.α. Επίσης, συμμετέχει στην Ομάδα Επιχειρησιακής Συντονιστικής Επιτροπής, που ως κύριο σκοπό της έχει την διευκόλυνση των διαδικασιών εξαγωγικού εμπορίου της χώρας. Τέλος, από 1/4/2014 ανέλαβε καθήκοντα Εντεταλμένου Συμβούλου για τον Τομέα Εξωτερικού Εμπορίου, στον Νέο Φορέα Εξωστρέφειας «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» - Enterprise Greece S.A.

ΚΟΥΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
Γεννήθηκε το 1942 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος-Ηλεκτρονικός Μηχανικός της Ecole Superieure d’ Electricite (Παρίσι-Γαλλία). Είναι ο εμπνευστής και ο δημιουργός του τίτλου ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (και φυσικά του αντίστοιχου περιοδικού), το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1976 και είναι σήμερα το μακροβιότερο ελληνικό εβδομαδιαίο περιοδικό. Το 1987 ίδρυσε την «Ελληνική Ακαδημία Οίνου» η οποία ήταν η πρώτη σοβαρή προσπάθεια στο χώρο του κρασιού για την εκπαίδευση καταναλωτών και επαγγελματιών. Από το 2010 είναι διευθυντής του γαστρονομικού site www.athinoramaumami.gr και διευθυντής οργάνωσης του Φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις». Είναι πρόεδρος της επιτροπής βράβευσης του θεσμού «Χρυσοί Σκούφοι». Από το 1976 δημοσιογραφεί και ασχολείται επαγγελματικά με την αξιολόγηση διατροφικών προϊόντων, την κριτική εστιατορίων και την αξιολόγηση κρασιών τόσο εντός Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του κέντρου για τη Διάσωση και Διάδοση των ελληνικών γαστρονομικών παραδόσεων «ΑΡΧΕΣΤΡΑΤΟΣ». Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Γαστρονόμων και του τάγματος κρασιού «L’ Ordre du Bon Temps du Medoc et de Graves». Έχει συγγράψει με τους Α. Τσακίρη και Γ. Βέκιο το «Βιβλίο του Κρασιού» και είναι μέλος της F.I.I.E.V. (Federation Internationale des Journalistes et Ecrivains du Vin). Έχει δύο παιδιά.

 
Βραβείο Καινοτομίας