Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, Άνοιξη 2015
140 ποιοτικοί Έλληνες παραγωγοί και τα προϊόντα τους

8,9 και 10 Μαΐου 2015
Τεχνόπολη, Γκάζι

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, Χριστούγεννα 2013
HELEXPO PALACE
Παρασκευή 29/11/13
Σάββατο 30/11/13
& Κυριακή 1/12/13
αθηνόραμα

Παράδοση, νεωτερισμοί και ντεμπούτο γεύσεων

Η γιορτή των ελληνικών γεύσεων του αθηνοράματος το τριήμερο 29-30/11, 1/12 στο Helexpo Palace ήταν μια ευκαιρία να γνωρίσουμε πρωτοεμφανιζόμενους ή άγνωστους στον πολύ κόσμο παραγωγούς και πολλά νέα προϊόντα, μερικά από τα οποία, μάλιστα, έκαναν την πρεμιέρα τους σ' αυτό το φεστιβάλ. Η ποιότητα εκτοξεύεται, τολμηροί συνδυασμοί προωθούν τις ελληνικές γεύσεις ένα βήμα παραπέρα, η ελληνική μικροζυθοποιία μπαίνει γερά στο παιχνίδι, ακόμα και οι συσκευασίες δεν είναι πλέον τυχαίες κι όλα αυτά δείχνουν ότι τα ελληνικά προϊόντα διεκδικούν όλο και περισσότερο μια ξεχωριστή θέση στο τραπέζι μας και στην εκτός συνόρων αγορά. Και αυτό, σε δύσκολες εποχές αλλά συγχρόνως και σε μια περίοδο που η χώρα μας έχει απόλυτη ανάγκη να βγάλει μπροστά την ποιότητα των προϊόντων της. Ήταν η ώρα…

Ναουμίδης όλα πιπεριά

Τζιώτικα παραδοσιακά προϊόντα Αρισταίος

Tratamento

Γαία

Αγρόκτημα Νομικός Σαντορίνη

Τυροκομικά Άνδρου

Karpos Company

Organic Islands

Ergon

Γεμιστά σε βαζάκι, Karpos Company

Μουστοπιπεριές με τυρί Ναουμίδη

Χειροποίητη μαστίχα, Mastiha Shop

Μαρμελάδα ρήο και πιπερόριζα και πιπερίτσες με κουμ κουάτ, Πυλιακή Γη

Χειροποίητες σοκολάτες Ergon

Οι "μικροί" της καθαρόαιμης παράδοσης

Ο Ανδρέας Μουζάκης ή "Αρισταίος" έφερε από τη Τζιά τα τοπικά προϊόντα που παρασκευάζει στο οικογενειακό κτήμα με φρούτα και λαχανικά δικής του καλλιέργειας και πρώτες ύλες από το νησί: από μαρμελάδα με τα ντόπια σύκα αμπουρκούνα, λιαστή ντομάτα και κάππαρη μέχρι χυλοπίτες και μακαρούνες με αλεύρι από βαλανίδια.

Από τη διπλανή Κύθνο γνωρίσαμε για πρώτη φορά το "Τραταμέντο" της Ειρήνης Παγανέλη και τα εξαιρετικά χειροποίητα αμυγδαλωτά, τις υπέροχες μαρμελάδες της (π.χ. ντοματάκι με πορτοκάλι, σύκο με Μαυροδάφνη), τα λικέρ με αρωματικά βότανα, το ρετσέλι με μούστο και πολλά άλλα πολύ πετυχημένα εδέσματα που εντυπωσίασαν όσους τα δοκίμασαν.

Ο συνεταιρισμός γυναικών από το Τρίγωνο Έβρου "Γαία" έφερε τα παραδοσιακά ζυμαρικά του, ιφκάδια, ουμάτς, κου κους, τον τοπικό τραχανά λαχανικών που δεν μοιάζει με κανέναν, το λικέρ τσάπουρνο και πολλά γλυκίσματα, έτοιμα φύλλα για πίτες και τέλεια σουσαμόπιτα. Όλα παρασκευάζονται από βιολογικές πρώτες ύλες, πολλές από τα ιδιόκτητα κτήματα του συνεταιρισμού.

Από το βορρά και πάλι, από τα Άνω Πορόια Σερρών η Γεωργία Ανδρεάδου μας ήρθε με τα πολύ νόστιμα ζυμαρικά της από βουβαλίσιο γάλα της περιοχής, γνωστό για τη βαθιά του γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία: χυλοπίτες, τραχανάδες, πλεξούδες, ζυμαρικά με σκόρδο και πολλά άλλα που διατίθενται περιορισμένα και στην Αθήνα.
Ο Γιάννης Νομικός καλλιεργεί στα κτήματά του στο Βόθωνα της Σαντορίνης τα άνυδρα πεντανόστιμα προϊόντα του νησιού και φτιάχνει την υπέροχη φάβα του -από το δική του συγκομιδή- αλλά και ντοματάκι, κάππαρη, κελυφωτά φιστίκια, ελιές, όλα προϊόντα που ξεχωρίζουν.

Από την Ευμορφία Καλογιάννη ή "Αλοννησιώτισσα" δοκιμάσαμε τον ονομαστό τόννο της Αλοννήσου που επεξεργάζεται και συσκευάζει στην οικογενειακή της μονάδα με την ίδια συνταγή που χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν στα σπίτια του νησιού. Όλα γίνονται χειροποίητα, από το καθάρισμα των ψαριών μέχρι τη συσκευασία στα γυάλινα βαζάκια. Η γεύση, βέβαια, ξεχωριστή σε όποια εκδοχή κι αν τον δοκιμάσετε.
Ο τυροκόμος Νίκος Ασούτης έμεινε πίσω στο τυροκομείο "Κρεβασάρα" στο Κόρθι, αλλά έστειλε στο φεστιβάλ τους γονείς του με τα ιδιαίτερα και σπάνια τυριά της Άνδρου, που παρασκευάζουν οικογενειακώς και τα έκαναν γνωστά και στην Αθήνα. Φυσικά, έγιναν ανάρπαστα.

Η οικογένεια Μαρτή από την Αίγινα φτιάχνει σπιτικά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες αλλά και δικής του έμπνευσης εδέσματα (όπως πέστο και πατέ φιστικιού) με βάση το αιγινήτικο φιστίκι. "Τα γλυκά της Αγγέλας" προέκυψαν από την ταβέρνα του "Νώντα" στην Αίγινα και την απαίτηση των πελατών να παίρνουν και μαζί τους τα γλυκά της κεράσματα, αλλά στοχεύουν σε ευρύτερο κοινό…
Στο κτήμα του Μανούσου και της Μαρίας Μανουσάκη στη Σελλασία της Λακωνίας παράγεται μια σειρά βιολογικών προϊόντων, ελαιόλαδο, ελιές, κομποστάκια από δικά τους φρούτα, και αλμυρά εδέσματα με πρώτες ύλες από τα κτήματά τους. Είναι ένα παράδειγμα ανθρώπων της πόλης που στράφηκαν στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων με επιτυχία.

Η παράδοση βάζει τα καλά της και σαλπάρει...

Ορισμένοι είναι παραγωγοί οι ίδιοι, άλλοι επιλέγουν και συσκευάζουν εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα από διάφορες περιοχές. Όλοι προσέχουν ιδιαίτερα τη συσκευασία και δεν κάνουν υποχωρήσεις στην ποιότητα, μια που βασικός στόχος τους είναι η αγορά του εξωτερικού. Ενδεικτικά:

Η νεώτερη γενιά της γνωστής για τα κρασιά της οικογένειας Παπαϊωάννου από τη Νεμέα καλλιεργεί και μεταποιεί κορινθιακή σταφίδα με τη μέθοδο της αποξήρανσης στη σκιά (σε ισκιάδες) που την κάνει ζουμερή και με βαθιά γεύση. Ο "μαύρος χρυσός" όπως ονομαζόταν το προϊόν τον 19ο αιώνα, έγινε "Golden Black" και ήδη βραβεύτηκε στα Grate taste Awards.
Τα Stories of Greek Origins δημιούργησαν μια σειρά ελληνικών γεύσεων εξαιρετικής ποιότητας από παραγωγούς απ' όλη την Ελλάδα, σε συσκευασίες που προκαλούν αίσθηση. Εξάγονται και κερδίζουν βραβεία. Μέλι από την Κύθνο, βότανα από την Πίνδο, ελαιόλαδο από τη Σητεία, σταφίδες Ζακύνθου είναι μερικά από τα προϊόντα της νέας αυτής σειράς της Artion Foods…
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η Karpos Company με πολλές διακρίσεις στα Great Taste Awards και πολλές εξαγωγές γιατί τα προϊόντα της το αξίζουν. Επιλέγουν και τυποποιούν τα καλύτερα: από φιστίκια Αιγίνης και σάλτσα ντομάτας μέχρι εξαιρετικά μέλια (κισσός και θρούμπι!) αλλά και δικές τους συνταγές ορεκτικών (πολύ πετυχημένες οι "ντομάτες γεμιστές" σε βαζάκι) και το δικό τους εξαιρετκό αγουρέλαιο Olive Juice…

Καθαρές ελληνικές γεύσεις προτείνει και η Arteat και συσκευάζει με γούστο άγρια αγκιναράκια, ασκορδουλάκους, ξινόχοντρο, πετιμέζι και πολλές άλλες γεύσεις της κρητικής και μεσσηνιακής παράδοσης, πατρίδες των ιδιοκτητριών της.
Το ελαιόλαδο Moria Elea της OLive Vision και ιδιαίτερα το Moria Elea Delux πήρε πολλές διεθνείς διακρίσεις φέτος και παρουσιάζεται σαν ένα ιδιαίτερο gourmet προϊόν σε εξαιρετική συσκευασία. Το πρωτοεμφανιζόμενο Secos Organic Olive Oil -βιολογικό ελαιόλαδο από τη Μυτιλήνη- κινείται και αυτό με τη λογική της εξαιρετικής ποιότητας σε design συσκευασία με μεταξοτυπία, προς την κατεύθυνση των εξαγωγών αλλά και τη ντόπια αγορά, σαν ένα ιδιαίτερο ελαιόλαδο.
Πρωτοεμφανιζόμενος και ο Elaias Topos με εξαιρετικά ελαιόλαδα από τη Μεσσηνιακή Μάνη αλλά και υπέροχες χυλοπίτες και τραχανά με φρέσκα αβγά που παρασκευάζονται σε παραδοσιακό εργαστήριο της Καλαμάτας…
Στην Organic Islands πάλι, επέστρεψαν οικογενειακώς στην πατρίδα τους τη Νάξο όπου καλλιεργούν βιολογικά αρωματικά φυτά και τα συσκευάζουν όμορφα, αλλά κάνουν και σχετικά σεμινάρια για την καλλιέργεια ως οι πρώτοι διδάξαντες του είδους στις Κυκλάδες…

Η Symphonia είναι μια ακόμα νέα εταιρεία που προωθεί παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα σε ωραίες συσκευασίες και μαζεύει διεθνή βραβεία. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε το βραβευμένο και πολύ πετυχημένο "Μέλιον" με μαστίχα Χίου.
Όσο καλά πάει το μέλι στις νέες βιοτεχνίες άλλο τόσο πάνε και οι μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού. Όπως της επίσης πρωτοεμφανιζόμενης Froot Delicacies που φτιάχνει μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού με 75% φρέσκα φρούτα και νεωτεριστικούς συνδυασμούς, με εξαιρετικές γεύσεις. Η Go for Eat είναι ένα σύγχρονο παρασκευαστήριο σπιτικών γλυκών κουταλιού στη Χαλκίδα, με προοπτικές εξαγωγών.
Η Ergon δεν χρειάζεται συστάσεις καθώς ήταν από τις πρωτοπόρες εταιρείες στην κατεύθυνση αυτή και με κατάστημα στο Λονδίνο πλέον… Η παρουσία της με νέα καταστήματα στην Ελλάδα διευρύνεται ενώ νέα προϊόντα προστίθενται στη γκάμα της: από χειροποίητες σοκολάτες (με συσκευασία που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ μας) μέχρι παραδοσιακά ζυμαρικά, μέλι, τόννο και αλείμματα.

Η Kollectiva Aegean Flavours διαθέτει πάνω από 100 ελληνικές γεύσεις επιλεγμένης ποιότητας με σημαντική παρουσία και στο εξωτερικό αν και δημιουργήθηκε μόλις το 2012. Το περίπτερό της ήταν από τα πιο πολυσύχναστα στο φεστιβάλ.
Χοχλιοί Κρήτης ή Escargots de Crete: αν και εκ πρώτης όψεως δύσκολο προϊόν, στο περίπτερό τους υπήρχε μόνιμα ουρά! Καθαρισμένα σαλιγκάρια σε βαζάκι, μέσα σε ελαιόλαδο με μυρωδικά, σε τρεις εκδοχές. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή εταιρεία στο Ρέθυμνο, με πολλές καινοτομίες διεθνώς στον τομέα της και τη μεγαλύτερη παραγωγή ανά στρέμμα παγκοσμίως!

Γεύσεις που έκαναν το ντεμπούτο τους στο φεστιβάλ…

Προϊόντα κλασικά σε νέα έκδοση ή δημιουργικές εμπνεύσεις, βασισμένες σε παραδοσιακές γεύσεις. Πολλές οι γευστικές εκπλήξεις από προϊόντα που μόλις κυκλοφόρησαν ή έκαναν την πρεμιέρα τους στο φεστιβάλ. Για να πάρετε μια γεύση σταχυολογούμε ορισμένα:

Ωραία ιδέα και πετυχημένη γεύση, τα "γεμιστά" σε βαζάκι της Carpos Company: όλα τα υλικά των γεμιστών ωμά στο βαζάκι, απαιτούν ελάχιστη προετοιμασία για να δώσουν τη γεύση των παραδοσιακών γεμιστών. Τα δοκιμάσαμε κατ' ευθείαν από το βάζο και είχαν τα αρώματα και τη φρεσκάδα του καλοκαιριού.

Τα salami mini sticks της παραδοσιακής αλλαντοποιίας Δαγρέ από την Τρίπολη είναι λεπτά μπαστουνάκια από σαλάμι που τρώγονται εύκολα κάθε στιγμή για σνακ. Ένα εμβληματικό ελληνικό αλλαντικό, το σαλάμι αέρος, σε νέα εκδοχή που στοχεύει στην αγορά του εξωτερικού.
Η αλμυρή κολοκυθόπιτα της "Μαριάννας" με πράσινο κολοκυθάκι είναι μια πολύ νόστιμη σπιτική πίτα, που ήρθε να προστεθεί στα άλλα αγαπημένα προϊόντα της φίρμας από τη Χαλκιδική.

Υπέροχα ορεκτικές οι "μουστοπιπεριές με τυρί" του Ναουμίδη, γλυκές μικρές πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με λευκό τυρί, από τα πιο ωραία προϊόντα του.
Οι χειροποίητες μαστίχες με διάφορες γεύσεις του mastiha shop είναι ένα ακόμα ολόφρεσκο προϊόν που έκανε αίσθηση.

Η Πυλιακή Γη παρουσίασε δυο πρωτότυπα νέες γεύσεις: τη γλυκοπικάντικη " μαρμελάδα" από ραβέντι και τζίντζερ ("ρήο και πιπερόριζα" την ονομάζει) που την ερωτεύεσαι αμέσως για τα αρώματα και την πολύ ιδιαίτερη γεύση της και τις μίνι γλυκές πιπερίτσες με κουμ κουάτ σε ελαφρύ σιρόπι, μια τολμηρή ιδέα που πέτυχε. Και τα δύο με λαχανικά ελληνικής καλλιέργειας του Καραλάκη από την Κρήτη.

Το καπνιστό χέλι του Β. Γείτονα από την Άρτα βρέθηκε και πάλι ανάμεσα στα πιο δημοφιλή προϊόντα, αλλά το νέο εδώ είναι το λίπος καπνιστού χελιού σε βαζάκι! Μην σας τρομάζει, κάνει ιδιαίτερα γευστικό ένα ριζότο θαλασσινών, αλλά είναι και φοβερό ορντέβρ και βέβαια, μια εξαιρετική πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων… Η amvrosia gourmet εξάλλου παρουσίασε μια μαρμελάδα ελιάς που ταιριάζει με τυριά και αλλαντικά, και η simply greek τις πρωτότυπες μαρμελάδες φράουλα με βασιλικό και ροδάκινο με δυόσμο. Μένοντας στις μαρμελάδες, ξεχωρίσαμε και την "δαμάσκηνο με ρόδι" της Γεωδή, ό,τι πρέπει για το γιορτινό τραπέζι.

H Έργον παρουσίασε τον χυμό λεμονιού από το Κιάτο σε πρακτικό μπουκάλι σπρέι και μια σειρά χειροποίητες ελληνικές σοκολάτες με γοητευτικό ρετρό περιτύλιγμα.


Ντίνα Γκρουμούτη [email protected]